Daralan süre zarfında bazı öğrenciler hedefine adım adım ilerlemesine karşın öğrencilerin çoğunda “Acaba konuları yetiştirebilir miyim?” endişesi hakim. Bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen siz de benzer bir endişeye sahipsiniz. Peki bu endişenizde haklı mısınız? Gelin bunun cevabını bulalım. Yazımızda 4 ayda YKS biter mi? 4 ayda YKS konuları yetişir mi? ve YKS’ye 4 ay kala ne yapılmalıdır? gibi sorulara cevap arayacağız.
TYT Nasıl Çalışılır? TYT Çalışmanın 2 Püf Noktası
4 Ayda YKS Biter mi?
4 ayda YKS biter mi sorusunu cevaplamadan önce şunu belirtmemiz gerekiyor ki şu ana kadar düzenli bir çalışma sistemi izlemediyseniz ve konuların temelini iyi kavramadıysanız bunları yapanlar karşısında dezavantajlısınız demektir. Ancak bu sınavın aynı zamanda psikolojik ve taktiksel bir sınav olduğunu da unutmayalım. Evet, belki 4 yıl boyunca işlenen konuları 4 aya sağlam temeller üzerinde sığdırmak pek mümkün değil ancak bu sınavda başarılı olamayacağınız anlamına gelmez. Yani hala geç kaldınız sayılmaz.
Kalan süreyi en verimli şekilde geçirerek hatrı sayılır bir ilerleme kaydetmek pekala mümkün. Ancak bunun için zaten yapılması gerekenleri sizden önce yapmaya başlamış rakiplerinize yetişmek ve onları geçebilmek için maalesef ki bazı fedakarlıklar yapmalısınız. 4 ayda YKS biter mi konusunun maddelerini aşağıda sıraladık.
Sistemli Ders Çalışın
İlk olarak şu andan itibaren yapacağınız en büyük hata hala sistemli bir şekilde ders çalışmaya başlayamamak. Görünen köy kılavuz istemez, her gün hedefiniz doğrultusunda belirlediğiniz bir süre boyunca ders çalışmalısınız. Ayrıca bunu yaparken başıboş bir şekilde bazı günler 1-2 saat, bazı günler 7-8 saat çalışmamalısınız.Tabii ki her gün çalışma süreleriniz dakikası dakikasına aynı olmamalıdır ancak 2 gün arasında çalışma süresi bakımından uçurum da olmamalıdır.
AYT’ye Gereken Önemi Gösterin
İkinci büyük hata ise TYT’de kafanızdaki netlere ulaşamadığınız için hala ders çalışma sürenizin büyük çoğunu TYT çalışmaya harcamak. Belki de öğrencilerin en çok düştüğü hatalardan birisi budur. Gelin bunun neden büyük bir hata olduğunu basit bir matematikle açıklayalım. Öncelikle bildiğiniz gibi sınav puanınız hesaplanırken TYT puanınızın %40’ı, AYT puanınızın ise %60’ı alınarak hesaplanır. Eğer standart sapmayı bir kenara koyarsak ortalama 1 AYT sorusu 2.5 TYT sorusuna denktir.
Ayrıca TYT’de netlerinizi yükseltmek AYT’ye göre daha uzun bir süre gerektirmekle beraber sınav anında yaşayacağınız stres de TYT’de iyi bir sonuç çıkarmanızı AYT’ye göre daha çok zorlaştırır. Dolayısıyla “AYT son 1-2 ay çalışılır.” gibi basmakalıp söylemlerin aksine şu andan itibaren AYT çalışmayı ön planda tutmalısınız. Çünkü sıralamada sizi beklemediğiniz derecede öne geçirecek alan burasıdır. Bu demek değildir ki TYT çalışmayı tamamen bırakmalıyız. Evet, bu noktadan sonra TYT’de konu çalışmak oldukça verimsiz ancak genel ve alan TYT denemeleri ile sınav anına kadar form yakalamak önemli. Sizlere önerimiz çalışma planınızı yaparken haftalık ders çalışma sürenizin %70-80’i AYT, %20-30’u TYT olacak şekilde ayarlamanızdır.
Soruların Üzerine Gidin
Üçüncü büyük hata ise ders çalıştığımızı sanmak. Öğrencilerin bir çoğu hala en çok zorlandığı kısımların üstüne gitmek yerine sırf çözerken kendini daha rahat hissetiği için zaten oldukça iyi bildiği konuları ve soru tiplerini çözerek ders çalıştığını sanıyor. Bu bağlamda artık kitap bitirmeliyim mantığından çıkıp farklı soru çeşitleri görmeliyim düşüncesini çalışmalarımıza uygulamalıyız. Çünkü emin olun zorluğu ve kalitesi farketmeksizin her kitabın %60-70’i aynı kazanımları içeriyor.
Zamanı verimli kullanabilmek için kitabı tarayarak çözmek size büyük avantaj sağlar. Sınav anında sizleri rakiplerinizden ayırabilecek sorulara odaklanarak zaten yapabildiğiniz soruları es geçmek kalan süreyi daha verimli geçirmek anlamında size bir hayli avantaj sağlar. Bu bağlamda Youtube’da tek bir kaynağa bağlı kalmayıp bir çok kaynaktan seçmece şekilde soru çözümleri paylaşan ders kanallarını takip ederek hem maddi olarak hem de vakit olarak kalan süreyi daha verimli geçirebilirsiniz.
Standart Sapmaya Dikkat Edin!
Son olarak büyük bir hata olmamasına karşın az da olsa avantaj sağlayabilecek standart sapmadan bahsedelim. Standart sapmayı lehimize çevirmek için bilmeniz gereken bir bilgi şudur: Standart sapma soru soru değil, test test uygulanır. Yani soruların değil testlerin puanı daha yüksektir. Bu da demek oluyor ki örneğin bir Matematik testindeki soruların puanlandırması farklı olamaz ancak Matematik testinin genel puanı Sosyal Bilimler testininkinden yüksek olabilir. Bu bağlamda TYT çalışırken çalışma sürenizin çoğunu genel olarak zorlanılan Türkçe ve Matematik derslerine ayırmanız size avantaj sağlar. AYT’de ise öncelikle kendi zorlandığınız ders olmak üzere daha sonrasında genel olarak zorlanılan derse ağırlık vererek sıralamanızı iyileştirmek mümkün.