Ülkemizde her yıl düzenlenen YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) 4 ana alanda puan türü içerir. Bunlar Sayısal, Eşit Ağırlık, Sözel ve Yabancı Dildir. Bu 4 puan türüyle yerleşebileceğiniz yüzlerce bölüm ve meslek mevcuttur. Bugünkü yazımızda sizlere tercih aşamasında yardımcı olmak amacıyla mühendislik alanında en iyi Sayısal bölümlerini derledik. En iyi 5 sayısal bölümü bize göre aşağıdaki gibidir.
- Bilgisayar Mühendisliği
- Yazılım Mühendisliği
- Elektrik Elektronik Mühendisği
- Kontrol Otomasyon Mühendisği
- Matematik Mühendisği
4 Ayda YKS Biter mi? YKS Yetiştirme Taktikleri
En iyi Sayısal Bölümleri
Sayısal, YKS’nin en gözde alanıdır. Genelde tıp ve mühendislik okumak isteyen öğrenciler sayısaldan sınava girer. Tıpta amacınız direkt doktor olmakken mühendislikte daha çok dallanma ve meslek grubu olduğu için genç mühendis adayları tercih edeceği bölüm konusunda sıkıntı yaşayabiliyor. Şimdi en iyi sayısal bölümler arasından bahsi geçen mühendislikleri açıklayalım.
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ
En iyi sayısal bölümlerin başında sürekli yükselişte olan bilgisayar mühendisliği geliyor. Bilgisayar mühendisliği uzun yıllardır revaçta olan, ve Türkiye’nin en iyi üniversitelerinin en yüksek puanlı birkaç bölümünden biridir. 20. yüzyılın ilk çeyreğinde Alan Turing öncülüğünde doğan modern bilgisayar mühendisliği gerek yurt dışı imkanları gerekse de maddi olanakları açısından günümüzün en popüler meslek gruplarından biridir. Bilgisayar mühendisliği öğrencileri programa dilleri, yazılım tasarımı ve yazılım-donanım tümleştirmesi eğitimi alırlar. Bu doğrultuda mezun olan bilgisayar mühendisleri çok çeşitli iş imkanlarına sahiptir. Özellikle teknolojinin akıl almaz hızdaki ilerleyişinin bir sonucu olarak artan iş miktarı ve kaliteli bilgisayar mühendislerinin de sayısının azlığı bu noktada yüksek maaşlara çalışmalarını sağlıyor. Ancak zaman zaman masa başında çok uzun süreler geçirmeniz gerektiğinden bir noktada da buna uygun değilseniz bilgisayar mühendisliği size göre bir meslek olmayabilir.

YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ
Başlarda bilgisayar mühendisliğinin içinde olan ancak daha sonraları ayrılan ve bilgisayarı genel olarak ele almak yerine yazılımsal kısmına daha derinlemesine odaklanan bir mühendislik dalıdır. Tıpkı bilgisayar mühendisliğinde olduğu gibi yurt dışı imkanları ve maddi olanakları ile öne çıkan ve özellikle son yıllarda öğrenciler tarafından çokça seçilmeye başlanan bir meslek dalı konumundadır. Yazılım mühendisliğinin artan popüleritesi ile beraber gelişen rekabet ortamında öne çıkabilmek için kendinizi yazılım dünyasının uçsuz bucaksız ortamında sürekli güncel tutarak gelişiminize odaklanmalısınız. Teknolojiyle aranız iyi ve bilgisayar başında saatleriniz harcamaya alışıksanız yazılım mühendisliğini de tercihlerinizin arasına ekleyebilirsiniz.
ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ
Hayatımızın her alanında kullanımı olan elektrik, elektronik ve elektromanyetizma üzerine çalışan ve bunları kullanarak çeşitli donanım ve sistemlerin tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgilenen kapsamlı bir mühendislik dalıdır. Bilgisayar ve yazılım mühendisliklerine göre çok daha eski bir meslek grubu olan elektrik-elektronik mühendisliği kapsamlı olmasından dolayı askeri sanayi, haberleşme ve bilgisayar başta olmak üzere bir çok alanda iş bulabileceğiniz bir mühendislik disiiplinidir. Ayrıca yurt dışında çalışma imkanı ve maaş olanağından dolayı tercih listelerinin ilk sıralarında kendine yer edinen bir meslektir. Bölümün zorluğu göz önüne alındığında hem okurken hem de çalışma hayatınızda özellikle fizik ve matematikle aranızın çok iyi olması gerekmektedir. Aynı zamanda mekaniğe de ilginiz varsa tercih yapmadan önce kesinlikle göz atmanızı öneririz.

KONTROL OTOMASYON MÜHENDİSLİĞİ
Kontrol otomasyon mühendisliği elektrik, elektonik, mekanik, ve bilgisayar tabanlı endüstriyel üretimlerin uygun şekilde çalışması için çalışan mühendislik dalıdır. Kontrol otomasyon mühendislerinin ana görevlerinden biri ilgilendikleri sistemin en yüksek verimde çalışması için bilgi ve teknolojiler üretmektir. Kontrol otomasyon mühendisliği geniş çalışma alanlarından dolayı rağbet görmektedir. İnşaat sektöründe bina optimizasyonu, uzay ve havacılık sektörlerinde de özellikle otomatik pilot sistemlerini tasarlayan mühendislik disiplinidir. Ancak fazla sayıda disiplinin yetkin ve birbirleriyle uyum içerisinde kullanımını gerektirdiğinden bunların her birine ilginiz olmalı aksi takdirde bu meslekte zorlanma ihtimaliniz bulunuyor.
MATEMATİK MÜHENDİSLİĞİ
İncelediğimiz mühendisliklerdeki en eski ve en temel olarak kabul edilen matematik mühendisliği bankacılık ve endüstri gibi sektörlerde olası problemleri matematik yoluyla analiz edip çözüm yollar üretmek üzerine çalışan bir mühendislik dalıdır. Adından da anlaşılacağı üzere özellikle matematik üzerine yoğunlaşması matematiğe yönelik özel ilgi ve alaka gerektirmektedir. Matematiğin dışında aynı zamanda modern çağın teknolojik imkanlarından da faydalanmayı gerektirir. Analiz yapabilme, algoritmik düşünebilme, modelleme geliştirebilme becerilerine sahip olma matematik mühendislerinde aranan temel özelliklerden bazılarıdır. Matematiğe özel bir ilginiz varsa tercih etmeyi düşünebileceğiniz bir mühendislik dalıdır.
Kapanış
En iyi sayısal bölümler yazımızda seçmiş olduğumuz mühendislikler genel olarak yurt dışı imkanı ve maaş potansiyelleriyle dikkat çekmektedir. Bunun yanı sıra kendinizi sürekli güncel tutmanız ve geliştirmeniz gerektiğinden hem eğitim hem de mesleki serüveninizde zorlu bir çalışma temposuna sahip olmaya alışık olmanız gerekmektedir. En nihayetinde sçeceğiniz bölüme ilgi duymadığınız takdirde eğitim ve çalışma hayatınız sizin için sıkıntılı geçecektir. Dolayısıyla tercih yaparken ilk gözetmeniz gereken husus her şeyden öte mesleğe ilgili olup olmadığınızdır. Bu doğrultuda kariyerinizi şekillendirmek en mantıklısı olacaktır.