TYT Nasıl Çalışılır? TYT Çalışmanın 2 Püf Noktası

TYT Nasıl Çalışılır? TYT Çalışmanın 2 Püf Noktası

Bildiğiniz gibi ülkemizde her yıl üniversite yaşamına atılmak isteyen siz değerli öğrencilerin hedeflerini gerçekleştirebilmesi için TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi) formatında 2 oturumda düzenlenen YKS’ de (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) belirli bir başarı göstermesi gerekir. Bu hedef doğrultusunda bu yazımızda TYT nasıl çalışılır? TYT’de nasıl daha yüksek netler elde edilir? gibi sorulara cevap niteliğinde değerli bazı püf noktaları sizlerle paylaşıyoruz.

TYT’de Yaşanan Sıkıntılar

Öncelikle TYT’ de sınava hazırlanan öğrencilerin yaşadığı belli başlı sıkıntıları 2 ana maddede toparlayabiliriz;

Şimdi gelin ders ders bu problemleri nasıl aşarız birlikte inceleyelim.

Konulardaki Bilgi Eksikliği

Aslına bakarsanız en temel problem buradan başlıyor. Çünkü basitçe düşünecek olursak soruları cevaplayabilmemiz için gerekli donanıma sahip olmamız gerekiyor. Şimdi gelin hangi derste konu eksiğimizi nasıl en efektif şekilde giderebiliriz buna bakalım.

TYT’ de bildiğiniz gibi Türkçe bölümü ağırlıklı olarak paragraf sorularından oluşuyor. Ancak Türkçe bölümünde azımsanmayacak sayıda dil bilgisi soruları da bulunuyor. Özellikle soruları ne kadar kısa sürede daha doğru cevaplayabileceğinizi ölçen bu oturumda dil bilgisi gibi zamanınızı almayacak bilgiye dayalı sorulara doğru cevap vermek sizi rakiplerinizin önüne geçirebilir. Dolayısıyla öncelikle derste dil bilgisi konuları işlenirken özümseyerek ilerlemeniz ve anlayamadığınız kısımları o esnada öğretmeninize danışmanız işinizi bir hayli kolaylaştıracaktır. Daha sonrasında belirli periyotlarla bu konuları tekrar ederek ve her tekrardan sonra birkaç ölçme testi çözerek pratik yapmanız sınava kadar bu bilgileri unutmamanızı sağlar.

Sosyal Bilimler bölümüne bakacak olursak çoğunluğu yorum sorusu olmakla beraber tek tük salt bilgi soruları da bulunabiliyor. Ancak bu bölümün 4 ders içermesiyle ilintili olarak içerdiği fazla konu sayısını göz önüne alacak olursak direkt konu konu çalışmak yerine sınava daha yakın zamanlarda TYT Sosyal Bilimler alan denemeleri çözmek sınava hazırlık sürecini daha verimli geçirmek adına çok daha akıllıca olacaktır.

Şimdi sırada birçoğumuzun korkulu rüyası olan ancak doğru çalışıldığında hiç de öyle olmayan Matematik bölümünü inceleyelim. Büyük çoğunluğu problem sorusu olmak üzere onu takiben geometri ve genel matematik bilgisini ölçen sorulardan oluşan Matematik bölümünün öğrenciler arasında bu kadar zor kabul edilmesinin başlıca sebeplerinden biri yalnızca konu çalışmanın yetmediği, aynı zamanda da bol bol pratik yapılması gerektiğidir. Özellikle geometri ve genel matematik bilgisi içeren sorularda ihtiyaç duyduğumuz bilgiler aslına bakacak olursak çok kısa bir sürede öğrenilebilir. Lakin bu bilgileri sorulara entegre etmek için bol bol soru çözülmelidir. Ayrıca çözdüğünüz sorular ne kadar çeşitli olursa sınav anında karşılaşma olasılığınız artar. Böylelikle çözüme giden yolda refleks olarak gerçekleşen çözümler soruyu daha kısa sürede çözmenizi sağlayarak size avantaj sağlayabilir.

Fen Bilimleri bölümünde ise yine konu sayısı çok olmakla beraber hem yorum sorularını hem de bilgi sorularını yapabilmek için Sosyal Bilimler bölümüne kıyasla konuya çok daha hakim olmak gerekir. Bu sebeple düzenli konu tekrarları ve Fen Bilimleri alan denemeleri çözmek sınavda size büyük avantaj sağlayacaktır.

Süre Sıkıntısı

Konulara hakim olan öğrencilerin birbirlerine üstünlük sağlamaları için aynı zamanda da soruları hızlı cevaplamaları gerekmektedir. Öğrencilerin büyük çoğunluğunun çektiği bu sıkıntı çözmesi pek de zor olmasa da istikrarlı ve uzun süreli bir çalışma periyodu gerekmektedir. TYT’ de başlıca Türkçedeki paragraf ve Matematikteki problem soruları öğrencilerin en çok süre harcadığı soru tipleridir. Bunun üstesinden gelebilmek için her gün düzenli olarak 15-20 paragraf ve 15-20 problem sorusu çözmek uzun vadede ciddi şekilde hızlanmanızı sağlar. Aynı zamanda paragraf ve problem sorularınızı çözerken süre tutmanız hem gelişiminizi gözlemeniz açısından hem de bir önceki çözme sürelerinizden daha kısa sürede çözme motivasyonuyla kendinizi daha kısa sürede çözmeye zorlamanız açısından size çok büyük fayda sağlar.

TYT çalışmalarımızı bu iki problemi çözerek en verimli haline getirebiliriz. Aşağıdaki görselde TYT nasıl çalışılır sorusuna yönelik resmi görüyorsunuz.

TYT Nasıl Çalışılır? TYT'de Yaşanan Sıkıntılar Nelerdir?
TYT Yol Haritası Nasıl Olmalı?

TYT Nasıl Çalışılır?

TYT çalışmaya başlamadan önce yukarıda bahsettiğimiz 2 problemi çözdüğümüzden emin olmalıyız. Eğer süre sıkıntısı ve bilgi veya konu eksikliği problemlerini halledebilirsek önümüzde tek yapmamız gereken şey olarak bol bol soru ve deneme çözmek kalır. TYT nasıl çalışılır sorusuna verilebilecek en kapsamlı cevap budur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir